18. junij 2017

Učenje kitare je lahko tudi zabavno...predvsem pa koristno za življenje

 

Mogoče se je kdo od vas, ki to berete že ob prebiranju naslova vprašal :« A je res učenje kitare lahko zabavno? in... »Kakšne koristi pa bova jaz ali moj otrok imela od učenja kitare«?

Veliko krat se to vprašamo in prav je tako.

 

Moj odgovor za vas je v obeh primerih pozitiven.

 

Ja, učenje kitare je lahko in mora biti zabavno, seveda ne na škodo vsebine, ki se jo učimo, ampak v korist razumevanja in tega da ti je način učenja mentorja všeč, saj smo mi mentorji na nek način »odgovorni« za to ali bodo naši učenci kitaro in glasbo sprejeli za svojo ali ne.

Pri mojem načinu učenja je preprostost podajanja snovi temelj učenja, saj mi je bistveno da učenec-ka ne glede na starost in predznanje razume snov, ki se jo učimo in tehniko izvajanja pesmi.

Pomembno je tudi, da učenec pozna zgodovino določenega stila glasbe, kako in zakaj je določen stil glasbe nastal, odgovor na kaj je bil ta stil in kaj je posledično prinesel v zgodovino moderne glasbe. Tudi to se v moji Šoli kitare naučimo.

 

Za predstavitev snovi so pri učencih vseh starosti včasih odločilne prispodobe, primerjave z realnim življenjem, svetom otroka ali odraslega, predvsem pri razlagi glasbene teorije, ki je lahko za učenca v nasprotnem dokaj nezanimiva, je pa v resnici čisto nasprotno...teorija je zelo zanimiva in koristna, ker skozi poznavanje teorije spoznamo kako je v glasbi vse povezano in zakaj glasba deluje tako kot deluje.

 

In zdaj se verjetno sprašujete: »Dobro, to kar ste napisal je res, a vendar, kaj bom jaz ali moj otrok imel od vsega tega...učenja kitare, teorije, poznavanja zgodovine glasbe?«

 

Moj odgovor je…veliko, več kot si lahko sploh predstavljate.

 

Učenje kitare bo vam ali vašemu otroku dalo vrline kot so vztrajnost, samodisciplina, preciznost, organizacija, razvil si bo posluh, čustveno inteligenco, saj je vsaka pesem povezana z nekimi čustvi zaradi katerih je nastala, pa naj si bodo to veseli ali žalostni odtenki harmonije in melodije v pesmi. Glasba so čustva.

 

Če vse to kar sem opisal že imate, v kar ne dvomim, pa se bo to še dodatno oplemenitilo in nadgradilo. Morda pa vam bo prav učenje kitare in interpretacija pesmi iz vas izvabila nekaj dobrega kar še niste v sebi uspeli odkriti.

 

Poleg tega je znanje inštrumenta, v našem primeru kitare koristna za dvig samozavesti v povezavi s tem, da si kot glasbenik kitarist veliko krat iskan in priljubljen v družbi, saj se vsaka družba vedno rada poveseli in kaj lepega zapoje, skozi to pa spoznavamo nove ljudi, nove kraje in ti ljudje lahko postanejo mogoče naši prijatelji, s katerimi si v življenju medsebojno pomagamo in dopolnjujemo. To pa nam lahko samo polepša in izboljša življenje, saj so že naše babice govorile: »Prijateljev ni nikoli preveč.«, tistih pravih pa sploh.

 

Torej dragi moji zdajšnji in bodoči učenci in učenke. Inštrument, ki ste ga ali ga mogoče še boste izbrali za učenje je krasen, eden najlepših, vsaj iz mojega vidika, priročen, čudovito zveni v vseh odtenkih, naj si bo rock, rock' n' roll, blues, latinjazz ali balade, pa vse do klasike ali narodno zabavne glasbe.

 

Pomagal vam bo da rastete in se nadgrajujete z vašim učenjem kitare tako osebnostno kot čustveno. Z učenjem kitare boste samo pridobili v življenju. Pa to nočem da zveni kot reklama zame in mojo Šolo kitare, to so dejstva in resnice, ki sem jih sam doživel, pa tudi moji glasbeni kolegi.

 

Moja želja in cilj sta, da vam na vaši poti kot mentor pomagam, vam predam svoja znanja in izkušnje in vam tudi s kitaro omogočim lepše in bolj bogato življenje, v vseh pogledih.

 

Hvala vam če ste si vzeli čas in prebrali ta moj članek. Če sem z njim dosegel, da zdaj gledate na učenje kitare malček drugače, bolj svetlo in se je v vas prebudilo zanimanje za učenje, sem dosegel svoj namen.

 

Vse najlepše vam želim in upam da se mogoče kdaj vidimo v moji Šoli kitare in se skupaj podamo na glasbeno pot.

 

Šola kitare BLUE NOTE

 

Tomaž Ban

Glasbeni mentor in guitar coach